belfo.id ads

Sues Crypto Executives Over Trading Secrets

17/05/2023
belfo.id ads title

[ad_1]

Citadel Securities Mendakwa Mantan Eksekutif Mencuri Rahsia Dagangan

Citadel Securities, sebuah firma hedge fund dan market maker terbesar di dunia, mengambil tindakan undang-undang terhadap dua bekas eksekutifnya, Leonard Lancia dan Alex Casimo. Kedua individu ini dituduh mencuri rahsia dagangan syarikat tersebut untuk memulakan firma perdagangan frekuensi tinggi yang dikenali sebagai Portofino Technologies.

Menurut tuntutan yang difailkan oleh Citadel Securities, Lancia, bekas Ketua Pemasaran Sistematik Eropah untuk Perintis, dan Casimo, Pengurus Perniagaan bagi pasukan Eropah firma tersebut, cuba mengumpulkan modal untuk firma baru mereka ketika masih bekerja di hedge fund. Oleh itu, individu-individu ini didakwa melanggar perjanjian dengan syarikat kerana masih mempunyai akses kepada maklumat eksklusif.

Hedge fund ini menghasilkan produk proprietari yang membolehkannya mendapat kelebihan berbanding pesaingnya. Tahun lalu sahaja, hedge fund ini mencatatkan keuntungan melebihi $16 bilion, manakala pasaran lain menurun.

Kerana itu, syarikat itu pantang dilepaskan harta inteleknya. Selepas memeriksa kerugian kewangan yang tepat akibat tindakan tertuduh Lancia dan Casimo, hedge fund itu mencari pampasan potensi.

Pada tahun 2022, pengasas Portofino, Lancia dan Casimo, mengklaim telah mengumpul sekitar $50 juta untuk melancarkan firma perdagangan krypto mereka. Firma krypto ini dilancarkan bagi menyediakan kecairan bagi institusi dan pemilik kekayaan di sektor yang baru.

Apabila eksekutif tersebut meninggalkan firma itu, Citadel Securities melancarkan siasatan dalaman. Hasilnya, mereka menemui paparan Portofino untuk tahap pengumpulan dana.

Pengemuka itu telah dijelaskan “bulan sebelum sepasang itu mengumumkan niat mereka untuk meninggalkan firma.” Siasatan itu mendapati bahawa Casimo dan rakan kongsi menawarkan maklumat tentang teknik perdagangan eksklusif Citadel, termasuk Perdagangan Frekuensi Tinggi (HFT).

Menurut laporan itu, hedge fund yang bernilai lebih dari $50 bilion itu menyatakan dalam tuntutan:
“(…) terlibat dalam skema berani untuk mencuri rahsia dagangan Citadel Securities, berdusta kepada rakan sekerja Citadel Securities, dan menyelongkar barisan bekas rakan sekerja Citadel Securities.”

Pada penulisan ini, Casimo atau Lancia belum menjawab tuntutan atau dakwaan yang dikemukakan oleh Citadel Securities.

Gambar utama dari Unsplash, carta dari Tradingview

[ad_2]

Source link

    Artikel Terkait